Година след първата копка в София бе открит вече изграденият Паметник на юристите

...
Година след първата копка в София бе открит вече изграденият Паметник на юристите
Коментари Харесай

Откриха Паметника на юристите - спасители на българските евреи“ в София

Година след първата копка в София бе открит към този момент изграденият „ Паметник на юристите - спасители на българските евреи “. Инициативата за построяването на монумента, ситуиран на столичния площад „ Възраждане “, е на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България, а планът е осъществен със съдействието на Столична община.



На събитието участва посланикът на Държавата Израел в България Йосеф Леви Сфари, а церемонията почетоха представители на правосъдната власт, на локалната власт в столицата, на академичната общественост и жители. Монументът бе осветлен от Архимандрит Василий Савов, протосингел на Софийската епархия.



Паметникът е дело на скулптора Красимир Ангелов и архитекта Станислав Константинов. Изграден е в символ на благодарност към юристите, взели участие преди 80 години в спасяването на българските евреи.

Лентата тържествено прерязаха Владимир Николов – ръководител на Асоциацията на прокурорите в България, Преслава Петкова, ръководител на Камарата на следователите в България и Георги Георгиев, представител на Столичния общински съвет. 

Снимки: Агнес Методиева
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР